Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri on yıldan beri ilk kez teşvik artırma planı olmadan yavaşlayan bir ekonomiye bakıyor.

Politika yapıcılar Perşembe günkü toplantısında parasal desteğin zirvesinin, zayıflayan görünüm sinyallerine rağmen geride kaldığını doğrulayabilir.

AMB yetkililerinin argümanı rekor düşük seviyedeki faizlerin ve parasal genişleme programında alınmış 2.6 trilyon euroluk hazine ve özel sektör tahvillerinin büyümeyi desteklemeyi ve finansal koşulları uygun düzeyde tutmayı sürdüreceği şeklinde olabilir.

Diğer taraftan bankanın bir adım önünde olan yatırımcılar, Fed’in faiz artırımlarına ara vereceği işaret etmesi sonrasında AMB’nin sıkılaştırma sürecine ne zaman başlayacağıyla ilgileniyor.

Diğer bir önemli soru ise AMB’nin bankalar için uzun vadeli fonlamayı yenileyerek düzenleyici standartları karşılayıp şirketler ve tüketicilere borç vermeyi sürdürmelerine yardımcı olup olmayacakları.

Bankanın politika kararı TSİ 15:45’te açıklanacak ve Başkan Mario Draghi toplantı kararından 45 dakika sonra basın toplantısında konuşacak. Ekonomistler, Draghi’nin belirtilenler dışında fazla bir konuya değinmeyeceğini düşünüyor. Bazılarına göre ise Başkan’ın ekonomiyle ilgili risk değerlendirmesinde daha negatif bir ton benimsemekten başka bir seçeneği bulunmuyor.

Mavi sütunlar Euro Bölgesi’nde üç aylık dönemlerdeki çeyreklik büyümeyi işaret ederken, beyaz çizgi AMB’nin bilanço genişlemesini gösteriyor.